fala wazne jest bys jadla czysto i ... jadla kazdy posilek oceniaj pod katem wyglada, niech na talerzu znajdzie sie zrodlo bialka wielkosci twojej dloni, i zrodlo pelnowartosciowych weglowodanow (najlepiej o niskim IG) wielkosci twojej piesci i okolo lyzeczki zdrowych tluszczy do tego kupa zielonych warzyw i jestes na prostej drodze do celu. No i [...]
[...] są podawane w tak dużych ilościach. Śniadanie powinno być najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia, sam serek to nie posiłek. Stawiaj na mięsa, jaja, ryby jako źródło białka. W każdym posiłku powinieneś mieć białko, węglowodany/tłuszcze. Za dużo proszków masz w diecie. Po treningu brak węglowodanów. Venoma odstaw, na spalacze za [...]
przeczytalem art o ckd na innym forum. z 2005 roku zatem rok mlodszy od tego qazara. napisali zeby ustalic zapotrzebowanie mnozac wage przez 30. osobnik 100kg, bf20%: 100x30=3000kcal na starcie deficyt 500kcal; 3000-500=2500kcal napisali nastepnie, ze dajemy max 2g bialka na kg suchej masy ciala tj na 80kg zatem 80x2=160g bialka ostrzegali zeby [...]
3 sekrety idealnej kondycji Starając się uzyskiwać przyrosty masy, trzeba dbać o to, by insulina we krwi zawsze była na odpowiednio wysokim poziomie. Tylko tak można zwiększyć znacznie transport glukozy oraz pewnych aminokwasów do mięśni. Sekret 1 Uzyskujcie przyrosty masy mięśniowej poprzez manipulowanie spożyciem węglowodanów. Starając się [...]
[...] możemy smażyć na oleju kokosowym lub PAMIE (olej w sprayu 0 kcal), grillujemy, pieczemy, gotujemy. Jeżeli olej kokosowy nie został wykorzystany do smażenia musimy zwiększyć źródło tłuszczu w każdym posiłku. Jemy co 3-4 godziny. Ważymy towar przed obróbką. Nie dodajemy cukru do kawy/herbaty, nie polecam też dużej ilości słodzików. Dbamy o [...]
[...] w okresie budowy masy oraz po treningu. Jak wiadomo na masie je się bardzo dużo węglowodanów - własciwie na granicy możliwości przyswajania - dlatego trzeba wybrać takie źródło, które trawi się w miarę szybko (lecz nie zbyt szybko). Te warunki spełnia właśnie ryż biały, idealnie nadając się również na posiłek jakiś czas po treningu. Ryż [...]
[...] źródłem są trójglicerydy w komórkach tłuszczowych (uwalniane dzięki niskiemu poziomowi insuliny) i których tworzenie następuje w wątrobie (wysoki poziom glukagonu). Gdy to źródło stanie się dostępne i jest aktywnie spalane w tkankach nie na mowy o sygnale do rozpadu mięśni by dostarczyć aminokwasy, które miałyby następnie zostać przerobione na [...]
Takie podstawowe info. kiedys to napisalem. Ale przy swojej wadze i zawartosci fatu zastanow sie jeszcze raz czy warto przeprowadzac redukcje. Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze nie do konca zgadzam sie z wiekszoscia znawcow(chodzi o dietetyke) na tym forum i nikogo nie chce urazic swoimi tutaj wypowiedziami. Wydaje sie przeciez ze wzorce nalezy [...]
> Po prostu jedz co 2-3 godziny (staraj sie nigdy nie przekraczac 4) A czy zjedzenia samego jablka, czy wypicie herbaty zielonej/roiboos sie liczy jako zjedzenie posilku? Czy mam jesc "na sile" nawet jak nie jestem glodny? > Wazne, zeby pierwszy posilek jesc jak najszybciej po przebudzeniu. Jem 20 minut pozniej. Pierwsze 10-15 min [...]
[...] węglowodany dostarczają energii niezbędnej dla pracy mięśni, ośrodka układu nerwowego i dla metabolizmu tłuszczu, a także oszczędzają białko, by nie uległo spalaniu jako źródło energii. Osoby prowadzące siedzący tryb życia mogą nie potrzebować dodatkowej ilości białka i wyrównują to jedzeniem większej procentowo liczby kalorii z węglowodanów, [...]
Wątróbka i móżdżek, czyli podroby na talerzu Chociaż w Europie cenione są na równi z befsztykiem, w Polsce są dzisiaj raczej w niełasce. Zjadanie zwierzęcych wnętrzności stało się ostatnio niemodne. Nerki, wątroby, flaczki czy serca mają znacznie mniej zwolenników niż dawniej, coraz częściej się też słyszy o ich negatywnym wpływie na nasz [...]
[...] działania antykatabolicznego BCAA. Nie raz mogliśmy przeczytać, że bcaa ze względu na swoją specyficzną budowę (rozgałęziony łańcuch węglowy) mogą stanowić świetne źródło energii. W jaki sposób?... W tzw. cyklu glukozowo-alaninowym (chyba nie ma konieczności dokładnego rozpisywania tego mechanizmu) aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są po [...]
[...] byłem na wizycie u fizjo. Jak dla mnie rewelacja, bo problem z którym borykałem się od dwóch lat został w sposób znaczący zniwelowany tak myślę o około 50-60%. Znalazł źródło problemu - brak rozciągania oraz praca siedząca. Kazał mi się rozciągać po każdym treningu i "rollować"... z tym drugim może być problem, bo jestem w tym temacie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] węglowodanów bezpośrednio po treningu. W trakcie ćwiczeń dochodzi do dużego wydatku energetycznego. Przez pierwsze 20–25 minut organizm wykorzystuje węglowodany jako źródło energii. Gdy tego źródła zaczyna brakować, organizm „przerzuca się” na tkankę tłuszczową. art8 Proces ten wygląda następująco: gdy organizm potrzebuje energii dla [...]
[...] ilość warzyw liściastych o jak najbardziej intensywnym kolorze. - owoce w umiarkowanej ilości są ok. szczególnie około treningowe z własnego doświadczenia polecam jagody (źródło luteiny). - kaloryczność diety zmieniamy zarówno im plus jak i im minus stopniowo o 100-200 kcal cały czas obserwując reakcje naszego organizmu, dokonujemy tego przez [...]
1. Nie beda to zbyt dobre zrodla bialka w posilkach okolotreningowych. W tym czasie najlepiej zjesc np piers z kurczaka lub rybe/wolowine z jakims zrodlem weglowodanow. 2. Po treningu zrodlo bialka + zrodlo wegli.
[...] kcal ----------------- Tutaj duże zmiany. Bolek mówi wywalić balerony i masło. Baleron ma dużo tłuszczu i białka, myślałem ze jest ok. Natomiast samo masło służyło jako źródło tłuszczu. Powiedzmy ze zastąpiłbym baleron polędwicą, ma 9g tłuszczu zamiast 20. Zamiast masła jako źródło tłuszczu i uzupełnienie białka dodałbym orzechy arachidowe, [...]
Na oko też nie jest łatwo ocenić na tych zdjęciach... ale rzeczywiście ilość tłuszczu u Ciebie jest raczej znikoma. W diecie widzę, że zazwyczaj masz trzy posiłki, które można nazwać posiłkami. Możesz sobie na początek sprawdzić jaka jest wartość odżywcza Twojej diety. To dobre narzędzie do tego celu, jeśli wcześniej nie miałeś okazji z niego [...]
Acha dieta.. 150g bialka, liczysz chude mieso, ryby (losos mile widziany, ale nie dodawaj wtedy tluszczu do tej potrawy bo juz masz) chude produkty mleczne (te wyjatkow liczysz tez jako zrodlo wegli)bailak jajek (jak robisz omlet uzywaj bialek i tylko jednego jajka calego, tego nie musisz liczyc wtedy jako tluszcz) 150g weglowodanow (warzyw nie [...]
[...] ilość warzyw liściastych o jak najbardziej intensywnym kolorze. - owoce w umiarkowanej ilości są ok. szczególnie około treningowe z własnego doświadczenia polecam jagody (źródło luteiny). - kaloryczność diety zmieniamy zarówno im plus jak i im minus stopniowo o 100-200 kcal cały czas obserwując reakcje naszego organizmu, dokonujemy tego przez [...]